Sisähommia aurinkoisessa säässä

 Maaliskuun alun pilvisessä säässä laitettiin terassiin palkit, ja jätettiin terassin varsinainen muoto ja rakenne pohdintaan. Tuli niin paljon erilaisia vaihtoehtoja mieleen, että oli parempi jättää palkit katkomatta ja miettiä hieman.

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu osoittautui sään puolesta talviseksi pikkupakkasineen, mutta myös mukavan aurinkoiseksi. Mekin olimme vihdoin molemmat kunnossa koko viikonlopun, ja ehdimme jotain vähän puuhastella. Hyvällä säällä kelpasi istua terassin reunalla ja pohtia mitä sen suhteen tehdä. 

Mökin pitkille sivuille on asennettu nyt följarit. Niiden tarkoitus on jäykistää pitkä hirsirunko ja käytännössä estää siis sen pullistelu sivuttaissuunnassa mikäli jostain syystä se sattuisi laskeutumaan jotenkin epätasaisesti. Olen kuullut, että joillain on joskus hirsiseinä pullistunut, myös uusissa rakennuksissa, ja syy on näiden puutteessa. Toinen vaihtoehto on tietysti, että pitkän seinän katkaisee hirrestä tehdyn väliseinän läpivientinurkka, mutta käytännössä nykyisin ei semmoisia tehdä. Jokainen nurkka altistaa rakennuksen vedolle ja vaatii tiivistyksen, ja tietysti hirsiset sisäseinärakenteet maksavat. Saunamökissä hirrestä on pienet pätkät, mutta mökin muoto on erilainen. Följäri vedetään hirsiin tiukasti kiinni, ja nuo kiinnitysreiät sitten peitetään koristelistoilla. En tiedä onko niin kivan näköinen, mutta eipä ainakaan pitäisi pullistua.

Viikolla oli aloitettu sisäkaton kotelointi myöhemmin tapahtuvaa puhallusvilloitusta varten. Kattoon tulee paperi ja rimoitus paneeleille. Sähkäri tuli vetämään ne piuhat mitkä pitää saada ulkoseinille vedettyä tuon katon kautta, ja seiniin on siis porattu nyt reikiä valoille ja pistorasioille. Vähän se kirpaisee tehdä reikä uuteen hienoon hirteen, mutta pintavedot ovat niin rumia ettei niitäkään tehdä. Jokainen johdon läpivienti paperin läpi eristettiin huolella. Tuota vihreää teippiä kuluu julmettu määrä...

Jatko vaatii hieman suunnittelua. Eristys on tarkoitus tulla kaikki kerralla, ja sitä varten pitää olla sisäseinätkin paikoillaan. Sisäseinien runkoja voi kyllä pystytellä, mutta kosteiden tilojen väliin se on muurattava. Lattiaa ei taas voi koolata ennen sisäseiniä. Lattiakoolauksen päältä taas on hankala laittaa kattopaneelit. Paras olisi, jos villoituksen voisi saada tehtyä kahdella eri kertaa, yläpohja kerralla ja sisäseinät ja lattia toisella. Pitää hieman funtsia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti