Sisälattian ja ulkokaton tekoa

Viime perjantaina laitoin tuvan kattolistat paikoilleen, siis kattokourulistat korkeimpaan kohtaan, ja purimme rakennustelineen pois tilaa viemästä. Aloitimme lauantaiaamusta tuvan lattian teon. Homma alkoi tietysti koolauksella ja villoituksella. Koolaukseen oli varattu niin tiukasti materiaalia, että jokunen palikka, yhteismitaltaan ehkä puoli metriä, jäi yli. Koska teimme homman itse, huolehdimme myös siitä, että välit olivat villoille sopivat. 
Alapohjan villoitus olikin sitten siistein ja helpoin homma eristämishommista. Vedimme vielä höyrynsulkukalvonkin päälle, sitä nimittäin on myös kymmeniä metrejä vielä jäljellä. Sitten vain lattialankkua sahaamaan. Lankut olivat 390 pitkiä, joten jokainen oli sahattava mittaan. Pikkuisen oli laadussa toivomista, kosteusvauriota näkyy. Ajattelimme kokeilla lattian hiomista ennen vahausta. Lisäksi tietysti sijoitimme vaurioituneita lautoja esimerkiksi takan eteen, mihin tulee eduspelti kuitenkin. Lauantai oli kylmä päivä, ja iltasella huomasimme, että tuvassa oli lämpimämpää kuin ulkona, huomattavasti. Lisäksi lauantainen satelu oli kastellut telttamme ja kosteus oli tullut jo sisälle, vaikka teltta ei läpi kastunutkaan. Päätimme siirtyä sisätiloihin nukkumaan. 
Kokosin Ikeasta ostetun Jokkmokk -pöytäryhmän, siirsimme patjat ja makuupussit sisälle ja vietimme yön tuvassa. Vihdoin siis olemme muuttaneet sisätiloihin. Takkaa ei voinut lämmittää vielä, koska piipun päällä on vielä pressu, mutta kynttilä takassa valaisi mukavasti ja kertoi vedon olevan erinomainen. 

Sunnuntaina jatkoimme ulkohommilla. Laitoimme kattohuopaa katolle siten, että aloitimme molemmat puolet ensin tikkailta. Yllättävän hyvin sai tikkailta laitettua, noin 1.4metriä. Yksi antoi huopaa alhaalta telineillä seisten ja yksi naulasi huopaa. Maanantaina haimme kakkosnelosta lautaliikkeestä ja teimme telineet, eli löimme kuvan mukaisesti kakkosnelosta kattoon muutamia "lappuja" ylös nostaen. Homma toimi nimenomaan kakkosnelosilla, kapeammat kapulat eivät hommaan sopineet. Saimme isän kanssa laitettua toisen lappeen lähes valmiiksi lauantaina, valmistuminen jäi kiinni vesisateesta, joka ennusteista huolimatta "ilahdutti" meitä pariin otteeseen päivän mittaan. 

Jos sää sallii, niin perjantaina jatketaan ja saadaan piippu pellitettyä ja takka käyttöön!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti