Takka/Leivinuuni ja reikä kattoon

Tässä päivänä eräänä, jolloin satoi myös lunta puolen tunnin välein, muurattiin takka/leivinuuniyhdistelmä paikoilleen, ja tehtiin reikä kattoon. Homma oli tilattu tulitikut käteen -periaatteella Uunisepiltä, ja selvästi oli ammattimiehet asialla. Pelkkä elementtien kasaus ja muuraus sekä piipun laitto oli kahden miehen reilun työpäivän mittainen urakka. Pinnoitus oli sovittu tehtäväksi myöhemmin, niin ei tarvitse niin jännitellä jokaista osumaa.

Perussettiin kuului, ettei takalle edellisenä päivänä tehty alustavalu ollut oikeassa kohdassa. Onneksi sen tekijä oli halunnut laittaa lattian ja alustan väliin huopaa, sitä sai vielä siirrettyä. Mittasimme uuden paikan oikeilla suojaetäisyyksillä ja siirsimme sitä. Huopa pois alta myös, koska takkamuurarin mielestä muuri painuu sen verran, ettei huopa ole hyvä siellä alla. Onneksi olin paikalla toteamassa väärän paikan... Mittailin sitä jälkikäteenkin moneen kertaan ja toivon, että se on tosiaan oikea.

Kaksi miestä siis oli hommissa, toinen mestari ja toinen kisälli :), kisällin tehtäviin kuuluivat kaikki raskaat työt, eli hän roudasi ne elementit parkkipaikalle jätetystä kasasta sisälle, ja muurari muurasi. Mielenkiintoista seurata, en viitsinyt joka vaihetta erikseen kuvata ja häiritä. Muurari oli t o d e l l a rauhallinen mies, joka ei ylimääräisiä sanoja kuluttanut antaessaan ohjeita apurilleen. Homma sujui joutuisasti, varmaan oli hitain vaihe, kun tultiin piipun asennukseen. Palkki tuvassa osoittautui jälleen hyväksi tukipilariksi, ja mietin mielessäni, että taitaa suurin osa hommista hoitua telineillä joita työsuojeluvaltuutetut eivät hyväksyisi.

Saunamökin kohdalle ei ihan mennyt piipun asennus putkeen, päädyimme silti Schiedelin hormiratkaisuun, mutta tällä kertaa teräksisenä emmekä tehneet asennusta itse. Näytti helpolta, kun ammattimies tekee, mutta tarkkaa puuhaa saada se suoraan. Katon läpivienti oli sotkuista touhua sekin, mutta jälleen ammattimies tiesi mitä teki, suurin osa villoista suoraan jätesäkkiin. Muutenkin olivat siistejä asentajia, kaikki roskat kerättiin tyhjentyneisiin pahvilaatikoihin, ja lopuksi vielä siistittiin muutenkin jäljet.

Lopputulema on takan runko, johon on ensimmäinen pinta vedetty. Se hallitsee tupaa selvästi, ja rajaa kalustusta. Tiesin, että se on iso, mutta nyt sen vasta todella tajuaa, kun näkee sen paikoillaan. Näin me kuitenkin sen halusimme, ihan tyytyväinen olen. Saapa nähdä milloin päästään pinnoitukseen, eli olisi lattiakin jo silloin valmis.


Takka, sen piippu ja kunnon kumitiiviste katossa
Katon rei'itys on helppoa kun tietää mitä tekee


Siinä se seisoo. Puukotelo jää vasemmalle puolelle (ei näy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti