Talvirakentamisen riemuja

Useina vuosina marraskuussa on ollut vesisadetta, emmekä ole edes mökkeilleet. Tänä vuonna oli pitkä, kuiva syksy, ja talvi tuli aikaisin. Ainakin ensimmäinen talvi :)

Antura saatiin valettua vielä hyvässä kelissä, muurarien aloittaessa harkkojen muurausta ilma oli viilentynyt jo huomattavasti. Eikä se pieni pakkanen mitään, mutta se tuuli! Koska tontin arkkitehti (!) on suunnitellut tulevan mökkinsä korkealle ja avoimelle paikalle, ilmanvaihto on taattu. Toki huomasimme tämän itsekin, kun laitoimme kovetuskaapelia anturaan, mutta viima vain yltyi siitä. Onneksi ei tarvinnut muurata itse...


 Kuvista näkee taas vähän tuota tontin haastetta. Onneksi perille tulee hyvä tie.

Muurauksen jälkeen tuli päivän parin päästä lumi, joka kätevästi peitti kaikki rojut alleen. Olimme sopineet, että puramme itse anturan muotin ja siivoamme paikat. Muotin purku oli muutaman tunnin homma kahteen pekkaan, ja se lähtikin oikeastaan ehjänä, vain tukilautoja meni palasiksi purettaessa. Samalla tamppautui maasto ja sunnuntaiksi jäi siistiminen, roskien keräily. Anturamuotit kelpasivat kierrätykseen, mikä on hyvä koska betonilauta on rojulautaa, ja tuommoista määrää ei viitsi käsin sahailla.

Pakkanen laski ja ilma lämpeni viikon loppua kohti. Betoni alkoi myös samalla muuttaa väriä ja kuivaa lisää. Muuraukseen oli laitettu pakkasen kestävää laastia (tai jotain lisäainetta) mukaan, mutta kun se on peruskuivamisen aloittanut, se prosessi jatkuu loppuun asti.

Lopputulos näyttää hyvältä. Ja korkealle se tulee. Onneksi lunta ei tullut tuon enempää vielä, ja saimme siivottua ajoissa.



Selvää on kuitenkin mitä talvirakentaminen tulee tarkoittamaan. Pohjia on pidettävä lumesta puhtaana jotta hirsikehikon saapuessa mahdollisimman vähän aikaa menisi lumitöihin. Jos tämä lumi pysyy, edessä on mukavat kaksi kuukautta lumitöitä. Hirsikehikko on tilattu viikolle 4. Minua harmittaa, etten nähnyt saunamökin pystytystä aikoinaan pitkän sairaslomani vuoksi. Joten nyt on kalenteriin varattava pari viikkoa aikaa jotta pääsen korjaamaan vahingon...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti