Suunnitelmia suunnitelmien sisään

Tässä vähän kertomusta päämökin suunnittelusta ja mitä kaikkea suunnitelmia pitää huolehtia sen lisäksi, että on se pääsuunnitelma mökille tehty. Ja tämä siis piirustussuunnittelua, ei kokonaisprojektia.  Hyvin aikaisessa vaiheessa projektia pitää tehdä tarkat suunnitelmat monella eri tasolla. Perustuksia tehtäessä pitää tietää viemärinöinnin paikat, mistä tuodaan vesiputket sisään ja sähkö jne jne. Mitä enemmän mietitty alkuvaiheessa, sen parempi. Sisäänvientiputkia upotettiin perustuspilareiden alta routasuojien alle haudattavaksi.

Ensimmäiseksi pitää hieroa pohjapiirustus kuntoon. Täytyy tehdä päätöksiä mihin ne rajoitetut neliöt käytetään mahdollisimman hyvin ja niin edelleen. Pohjana meillä oli Finnlamellin Loiste-sarja, jonka muodosta pidimme. Muuttelimme hieman mittasuhteita, toimintojen paikkoja, ja venytimme seiniä jotta pääsimme tasan 80 neliömetriin. Osa tästä pohdinnasta ja säätämisestä on vanhassa blogimerkinnässä. Halusimme kolme ulko-ovea, yhden pääoven tuulikaapilla, reitin keittiöstä terassille ulkona syömisen helpottamiseksi sekä selkeän väylän suoraan pesupaikkaan kulkematta koko mökin läpi, kuratassujen vuoksi. Ei ovia olisi ollut pakko olla kolme, toki joitakin noista olisi voinut yhdistää, mutta meistä ei ollut kiva suunnitelma sellainen missä keittiö on pelkkiä sisäseiniä vastaan ilman ikkunoita, tai länsipuolella, ulko-oven lähellä. Lisäksi osalla valmistajista on kyllä neliöt tehokkaasti käytössä, mutta rakennus on sisäosiltaan melkoista kulmaa ja nurkkaa. Tässä saimme suhteellisen selkeät linjat, mahdollisimman vähän ns hukkatilaa. En ole vielä varma onko eteisaula sitä, mutta jostainhan kaikkiin huoneisiin on kuljettava...


Pari on matala, mutta melko iso. Koska kukaan meistä ei nuorru enää, halusimme myös oikeat portaat, eikä toisaalta tarvitse koiriakaan kantaa portaita jos sellainen tarve olisi. Portaat ovat tilaa vievä juttu muuten. Tämä sijoituskohta teki niistä vähiten keskelle huonetta sijoittuvat (kuten oli alkuperäisissä malleissa), ne jäävät takan taakse. Hieman sekin arveluttaa miltä se näyttää, mutta en parempaakaan keksinyt. Alle jäävä tila ainakin nyt on avoin. Takan viereen tulee kaksiosainen puukotelo, lähinnä koriste, mutta se tarkoittaa että suurin osa portaiden alle jäävästä tilasta on tuvan suuntaan peitossa.

Ja näillähän suunnitelmilla saa "vain" rakennusluvan, lisää pitää tehdä. Sadevesijärjestelmistä ei tarvinnut piirtää kuvaa, mutta harmaavesi- ja umpisäiliöt kyllä piti piirtää asemakaavaan. Asemakaavasta näkee, että korkeuserot ovat kovia ja rinne melko jyrkkä. Helpointa oli parkkipaikan tasaaminen aikoinaan, ja jos olisi silloin suunniteltu koko projekti, olisi kannattanut päämökin paikka tasata siihen. Nyt piti tehdä pengerrystä jotta varasto ja parkkipaikka pysyvät missä ovat. Mutta nyt mennään näillä ja se siitä. Todellisuudessa imeytyskentän ja umpisäiliön paikkoja vaihdettiin keskenään kaivettaessa löytyneen kallion vuoksi.


Ja tosiaan, kaikenlaista suunnitelmaa pitää tehdä vaikka niitä käytettäisiin vasta puolen vuoden tai vuodenkin päästä. Esimerkkinä tässä nyt LVI...

Tällaiseen projektiin osoittautui haastavaksi löytää suunnittelijoita, jotka viitsisivät piirrellä suunnitelmia tietäen, että joku muu kuitenkin toteuttaa ne. Ja projekti on kuitenkin pieni. Haeskelin LVI-suunnittelijaa ja laitoin ehkä 4:ään yritykseen tarjouspyynnön. Ainoastaan yksi tarttui, ja osoittautui ihan asialliseksi. Ensinnäkin soitti ensimmäisenä iltana seitsemältä ja sopi projektista, ja heti ennakkomaksun saatuaan toimitti ekan version. Hinta saatiin sovittua kohtuulliseksi sikäli mikäli netistä löytämäni verrokkihinnat pitävät paikkansa.


Molemmissa, vesi- ja ilmanvaihtosuunnitelmissa, huomioitiin toiveet ja pääsuunnitteluperiaatteet jotka kerroimme ensin. Sitten suunnittelija teki ekan luonnoksen, tarkistimme ja postitimme kyselyt, ja seuraava luonnos tuli tarkastettavaksi. Lisäksi tuli suositukset laitteista, mitkä melko hyvin matsasivat alustaviin keskusteluihin mitä rakennusurakoitsijan kanssa oli suunniteltu. Joka tapauksessa, suunnitelmat ovat nyt olemassa ja ainakin on pohjaa millä tehdä.

Toinenkin yrittäjä lopulta otti yhteyttä ja antoi tarjouksensa. Se oli 50 euroa kalliimpi kuin valitsemamme yritys, ja tietysti vähän myöhässä. Koska minua nyppi se, ettei tarjouspyyntöihin yleisesti ottaen vastattu mitään, vastasin heille kertoen että tilaisuus meni jo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti