Juokseva vesi ja muita moderneja ihmeitä

Perjantai-iltana saavuimme jälleen hommiin mökille, melkoinen kaaos odotti sisällä... Sirkkeli oli laulanut, kodinhoitohuoneen peitelevyjä oli pitänyt katkoa ja niistä oli tullut kauhea puru. Siitä vain siivoamaan... Perjantaina saapuivat myös tilatut huonekalut, tuvan istuinkalusto ja ruokailuryhmä. Ne saimme juuri ja juuri osissa sisälle ja makuuhuoneeseen, johon olimme tehneet tilaa.

Positiivista oli ehdottomasti se, että kodinhoitohuone oli kalustettu, ja olemme todella tyytyväisiä valintoihimme. Lisäksi WC:n kalustus oli tehty loppuun ja sähköpuolen mittavirhe korjattu siirtelemällä hieman kalusteita. Asennuksia oli tehty, mutta lämmitys uupui yhä. Melkein kaikki valot oli kuitenkin kytketty, mutta ei vielä ulkovaloja. Sähköpostiin kilahti viesti, että sähkäri tulee lauantaina ja mestari ja "pääurakoitsija" sunnuntaina, katsotaan, että kaikki on tarkastukseen reilassa.

Lauantaina sähkäri olikin hommissa jo kahdeksan jälkeen. Hommiin siis mekin. Minulla oli keittiön kanssa vielä viimeisteltävää, LVI ja sähkäri olivat tehneet hommansa, eli keittiön hana oli kytketty ja liesi ja muut myös reilassa. Saatoin siis koota viimeiset laatikot paikoilleen. Sähkäri tiesi myös kertoa, että vesi toimii, mutta päivän mittaan selvisi, että saunan ja suihkun lämmitysjärjestelmän ohjauskytkin on rikki, eikä lämmitys toimi. Kytkimme vedet toimintaan, mutta ovet oli pidettävä auki, jotta lämpö kulkisi. Onneksi ei ollut pakkasia siten, että vesivaraaja olisi voinut jäätyä.

Päivä kului rattoisasti, keittiö kasaantui ja keittiötavaroita alkoi siirtyä alamökistä ylös. Sähkäri sai lämmöt kytkettyä, ja ulkovalot myös. Keskuksen kytkeminen vei koko päivän. Oli aika urakka. Suunnitelmassa asiaa olisi voinut helpottaa, mutta tällöin suunnittelijan ja toteuttajan olisi pitänyt voida keskustella keskenään.

Illan tullen mökissä oli siistiä, ylimääräiset roinat oli saatu ulos, ja keittiö kutakuinkin kahvoja vaille valmis. Muutama juttu jäi sähkömieheltä kytkemättä ja sovittiin myöhemmäksi. Mm. tuvan valojen himmennin, olin täysin unohtanut asian, mutta kun näin kirkkaat ledit niin ymmärsin, että pitäähän ne pystyä himmentämään. Ensimmäistä kertaa meillä on täysi ledivalaistus, ja ero on huomattava. Valoa todella on runsaasti, ja sitä on suunniteltukin ehkä hieman enemmän kuin vain tarpeeksi. Ulkovalot olivat hienon näköiset, ja hyvin hyödylliset, kun lämmittelin saunaa samalla, kun teimme hommia sisällä.

Sunnuntaina viimeisteltiin sisäjuttuja ja siivottiin ulkopuolta. Tein terassiin väliaikaiset aidat puuttuvien portaiden kohdalle kuormalavoista. Siirtelin ylijäämätavarat nippuun ulos, paketit olivat jäätyneet eikä niille nyt voi mitään muuta kuin peitellä hyvin. Mutta listoja jäi ihan hirveästi yli, vaikka muu materiaali menikin aika lailla. Paitsi lattialauta, jota jäi myös yli.

Mestarin kanssa täyteltiin tarvittavat paperit ja katsastettiin vielä kaikki läpi. Timpureille on lähinnä listahommaa maanantaiksi, ja saunan kuitujen asennuksen loppuunsaatto. Sähkärin pitää viallinen kytkin vaihtaa, ja rasioida muutama avoin lampun paikka. Ja asentaa kauko-ohjattava vahti säiliölle.

Mutta tuntuipa oudolta istua lauantai-iltana sohvalla, iänikuisen keittiöryhmän kovan penkin sijaan, katsella takkatulta ja nauttia lämpimästä ja valoisasta mökistä. Käytössä oli sisävessa ja juokseva vesi. Suihkua en testannut, koska ovien ympäriltä uupui vielä listoitukset, rantasauna lämpesi yhä.

Siinä kun siirsimme perustarvikkeita rantasaunalta ylös ylämökkiin, erityisesti kaikkia niitä joita ei voi kylmään jättää, tuntui kummalliselta miten paljon tavaraa on saatu pieneen mökkiin mahtumaan. Ja samalla todella hienolta, koska unelma on jo tosi lähellä.

Hankintalistalla on pari valaisinta, saunan kaide, kiuaskivet ja muuta semmoista pientä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti