Portaiden kimppuun

Viime viikonloppu aherrettiin taas. Tarkistimme saunan tiiliseinän ja piipun tasoituksen ja totesimme, että se ei tarvitse kuin hiomista. Tiilellä hioen tuli hienosti tasainen jälki. Ja rappari oli kyllä todella onnistunut hommassaan, pinta on saatu todella ohueksi, ei tarvittu läheskään kaikkea materiaalia mitä oli varattu. Onneksi kauppa ottaa vastaan avaamattomat paketit, märkätilatasoitteella ei ole hirveästi tämän jälkeen kysyntää, kun ei sitä voi lattialle kuitenkaan käyttää.

Tarkoitus oli valaa kiukaan ja padan alle tuleva laatta, mutta toki vesieristää se ensin. Tässä tuli pieni takaisku, lauantaina teimme vormut valmiiksi sekä saunaan (koska lattia viettää niin ne piti tehdä huolella ja sirkkelillä), ja ulos rappujen alle, lopun lauantaina vietimme muualla juhlien siskon tupareita (kivat bileet muuten).

Sunnuntaina sitten aloitimme varsinaiset valmistelut, ja huomasimme vasta silloin, että kaupasta jäi ostamatta se varsinainen vesieriste, meillä oli vain primeri. Vika oli tietysti minun, kun en älynnyt kysyä asiaa vielä viidettä kertaa ystävälliseltä kauppiaalta siellä käydessämme.

No, päätimme jatkaa portaiden alustan valulla ja saunan kattopaneeleiden käsittelyllä. Koska mökki on komea ja suuri, niin portaistakin tulee isot ja komeet. Ovien edustan portaat, sivuterassilla ja siis rantaan tulevalle tielle päin, ovat 2 metriä leveät, rantaan päin avautuvan terassin portaat 2.5 metriä. Nämä portaat löytää pimeässä ja pienessä hutikassakin.

Portaiden idea oikeasti oli erityisesti rantaan päin tarjota tilava kulkureitti sekä suoraan saunaan menijöille että niille jotka istuvat terassilla. Betonivalu on iso siksi, että molempien portaiden toinen askelma tulee betoniin nojaamaan. Ja betonista jää näkyviin pätkä joka toimii kulkureittinä eli on viimeinen askel. Erityisesti rantaan päin avautuvassa terassissa on tärkeää tehdä kulkureitti selkeäksi, koska rinne suoraan alas on jyrkkä ja emme halua hiekan karkaavan. Olin kesällä kaivanut järven pohjasta laakeita kiviä joita pistin siihen osaan betonia valua sisään koristeeksi, joka jääkin portaiden jälkeen näkyviin. Aika näyttää toimiiko ratkaisu, kivet toki jättivät epätasaisen pinnan, mutta yritin painaa ne niin syvään betoniin ettei mitään terävää jäisi esiin.


Viikon päästä pitäisi saada kiukaan ja padan alunen valettua. Saunan paneelit kattoon ja lopunkin tilan voi primerilla ja kosteussululla vetää. Saunan ja pukuhuoneen välinen ovenkarmi on myös työstettävä, sitten saadaan sähkärit kutsuttua lopullisesti paikalle.

Viikonlopun toinen juttu, saunan kattopaneelien sävytys, alkoi saada dramatiikkaa ympärilleen. Vietimme viikollakin tunnin rautakaupassa pelkästään kahden värisävyn kimpussa ja päädyimme lopulta helmiäisharmaaseen Supi Articiin. Sitä koevedettiin lauantaina yhteen paneeliin ja sunnuntaina sitten toiseen kertaan. Kaikki kattopaneelit vedettään nyt myös kerran. Jotenkin vain minua jäi tuo väri vaivaamaan, pidin enemmän kahteen kertaan vedetystä, mutta sen vaarana on toki että tila on tummemmän näköinen kuin halusimme. Niin tai näin, pukuhuone voi olla joko vaalea tai samalla harmaalla vedetty. Todennäköisesti vedämme senkin harmaalla, paneelit riittävät juuri ja juuri tällaisiin värimuutoksiin (pukuhuoneen kattopaneeleista puolet oli jo vedetty, ja ne voi osittain käyttää sisätilojen parvella).  Tuo Supi Artic on muuten ensimmäinen väri mikä ei ole itse vedettynä näyttänyt lainkaan siltä kuin kaupassa. Kuvassa näkyy kerran vedetyt kaksi paneelia ja yksi puoliksi kerran ja puoliksi kahdesti vedetty.

Ongelmaksi jää nyt lauteiden väritys. Haluamme niihin värin, ja harkitsimme välillä jo Cellon valmista sarjaa, olisko se nyt noiden sivujen Country, jossa lauteiden etuosat ovat tumman ruskeat ja istuinosa harmaa.  Tällöin lauteet on vain koottava palikoista. Enemmän kiinnostaisi valmissetti ja sen käsittely jollain sopivalla värillä tummahkon ruskeaksi. Tällä blogilla on lukijoita, olisiko kenelläkään vinkkiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti