Öljytöitä

Olemme valinneet oikean puun, tai siis painekäsitellyn materiaalin, terassien ja patioiden pintaan komposiittien yms. tilalle. Tästä seuraa myös se, että joka vuosi öljytään jotain pintaa.

Saunamökin terassi on kohtuullisen suojaisa, eikä sitä ole tarvinnut joka kesä öljytä. Viime kesänä se tehtiin, ja pinta on hyvä vielä nytkin. Öljyissä on kuitenkin eroja. Yksi öljy teki pinnan tosi tummaksi, joten jatkossa vedämme sen kirkkaalla tai sävytetyllä. Löysimme GVK:n öljyjä ulkokäsittelyyn paikallisesta megakaupasta, ja ne ovat osoittautuneet laadullisesti todella hyviksi. Hinta/laatusuhde on erinomainen.

Laituri on kovalla kulutuksella, mutta sen käsittely edellyttää usean päivän poutasäätä. Emme ehtineet ajoissa viime vuonna, ja pinta alkoi syksyllä olla niin pehmeää, että laituria nostettaessa piti varoa, ettei kumisaappaista jää liian pahoja jälkiä. Tänäkään vuonna kevätsäät eivät suosineet, ei tullut lämmintä kuivaa jaksoa jolloin homman olisi voinut hoitaa. Kesälomalla kuitenkin muutaman päivän poudan aikana laituri kuivui niin, että pääsimme hommiin. Telalla se sujui paremmin, ja kulkuosan vedimme vielä kahteen pekkaan työn jouduttamiseksi.

Koska laiturilla on jo ikää, se alkaa todella harmaantua auringossa. Päätimme vetää sen harmaaksi sävytetyllä öljyllä. Ostimme öljyn jo viime vuonna, tein laiturille kakkosnelosista silloin tukevan penkin, ja kokeilimme öljyä siihen. Jälki oli hyvää ja tuoli oli ihan priima vielä tänäkin vuonna. Samaa sävyä sitten vedimme laituriin. Siitä tuli paljon paremman näköinen tällä tavalla harmaana, kun se harmaus on oikeasti tavoiteltu sävy eikä vain kulahtaminen.

Lautojen välit olisi pitänyt "töpötellä" myös, mutta kuivat kelit loppuivat kesken... Tämä on sellainen homma, joka pitää saada hoidettua ensi vuonnakin, jos vaikka tulisi hyvä kevät...

Tosin ensi vuoden keväänä isomman mökin terassi on öljyttävä myös. Se on täysin päinvastainen saunamökin terassin kanssa, sään kulutus on huomattava, ja terassi on jo nyt ihan eri värinen kuin ruskea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti