Peltitöitä ja kesän viettoa

Yksi maalausta odottava vaihe oli peltityöt. Ilman rännejä vesi valui koko katolta alas, ja roiskui tietysti terassille osuessaan ikävästi hirsille (terassi on toiselta puolelta yli katetun osuuden). Heti maalauksen valmistuttua vanhempi herrasmies peltiliikkeestä kävi asentamassa ikkunapellit, jotka oli mitoitettu valmiiksi. Näköä tuli jo niistä. Paikalle pyörähti kolme kaveria asentamaan paikanpäällä tehtävät rännikourut ja niiden syöksyt, sekä tikkaat katolle ja lapetikkaat. Pienen pohdinnan jälkeen keksittiin ratkaisu miten toteutetaan etukuistin rännit joutumatta leikkaamaan kovin paljoa ikkunan peitepuita, joka oli se havaittu ongelma aiemmin. Ratkaisu on siisti, kauempaa ei edes huomaa, että ränni on kahden koristelistan välissä.

Upotettu ränni
Isolta katolta tulee alas yksi syöksy molemmilta puolilta, hienosti sijoitettu hirren viereen. Pienenä pelkona oli, että kunnon sateella (sellainen oli viikolle luvassa) se sademäärä voi viedä hiekkaa mennessään vierestä. Syöksyt johdetaan muualle, mutta mitoitus kaivoille ja oikea korkeus niille oli tarkoitus tehdä myöhemmin. Onneksi putket oli kohtuullisen hyvin sijoitettu etukäteen (pakko ihailla, se työ on tehty pelkkien perustusten varassa, on muutaman kerran mittailtu), ja sain kaivot asettumaan ilman isompaa säätöä nyt tilapäisesti paikoilleen. Tiistain rankkasade todisti, että tarpeen oli.
Samainen sade todisti myös, ettei etukuistin kohdalle ehkä tarvitsekaan isompaa salaojitusta kaivaa ja johtaa sadevettä muualle, kuistin katto on niin pieni, ettei sieltä alas syöksyvä vesi mitään mainittavaa vedenpaisumusta aiheuttanut etupihalle. Asiaa voi pohtia rauhassa myöhemmin. 
Melkein valmis puille
Loman viimeisinä päivinä teimme jätelaudoista, eli hirsikuormien mukana tulleista ylimääräiseksi jääneestä tavarasta pikaisen "kuivatuskuurin". Rannassa on paikka, missä vanhojen lavojen päällä puut ovat kuivaneet hyvin, tuuli pääsee läpi ja puusto suojaa sateelta. Veimme sinne vanhan 3metrisen lavan, ja teimme siihen rakennelman päälle. Mökistä ylimääräiseksi jääneet alushuovan palat toimivat vesikattona, ja eka sade jo osoitti, että hyvin toimii. Tuohon mahtunee viitisen kuutiota puuta. Ainakin semmoinen odottaa yläpihalla sahausta viime syksyn raivauksen jäljiltä...

Valkoiset ovet ja ikkunan pielet sointuvat talon värien kanssa hyvin
Alkaa olla valmiin näköistä ulkoa
Omat kädet kun ovat niin tönköt, niin ehdittiin lomalla myös lomaillakin. Katsella auringonlaskuja yläterassilta ja rannasta, poltella rantanuotiossa rojupuita ja makkaraa hiilloksilla, testata uutta Muurikan pannua lettukesteissä, uida viileänä pysyneessä järvivedessä, saunoa pitkän kaavan mukaan, uistella illalla auringonlaskun aikaan. Nauttia kesästä!

Seuraavana ohjelmanumerona on puiden pienimistä sekä listojen vahaamista. Elokuu alussa tulee kaveri tekemään märkätilojen muurausta, joko väliseinä ensin tai lattia, miten hän näkee parhaaksi. Sen jälkeen päästään tekemään muita sisäseiniä, kun lattiat ovat päässeet kuivumaan. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti